Acte necesare pasaport simplu electronic

Ce Acte sunt necesare pentru pasaport in 2024? Analizam modul prin care poti obtine un pasaport simplu electronic atat pentru adulti dar si pentru copii. Pasaportul electronic este celmai popular document pe care trebuie sa-l ai daca calatoresti in afara Uniuni Europene.

Acte necesare pasaport 2024

Pentru eleiberarea pasaportului este necesar sa depunem la ghiseele din punctele sau centrele de eliberari pasapoarte, urmatoarele acte:

 1. Cerere eliberare pasaport – se elibereaza automat in momentul prezentarii la centrul specific din localitatea ta.
 2. cartea de identitate în original.
 3. chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport;
 4. paşaportul anterior, dacă acesta există.

Taxa pentru paşaportul simplu electronic

 • Taxa pasaport – 258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.
 • 234 lei – pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani.

Pentru pasaportul simplu temporar se achita o Taxa pasaport temporar este de 96 lei – indiferent de vârstă.

Acte necesare pasaport pentru copii

Pentru copii exista o serie de acte care trebuiesc depuse in momentul in care se doreste eliberarea unui pasaport pentru minori astfel:

 • certificatul de naştere al copilului, în original;
 • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
 • dovada achitării taxei pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
 • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Cetrele de eliberare pasaport functioneaza in toata tara iar in anumite orase precum Bucuresti sunt situate in mai multe locatii pentru a facilita accesul si eliberarea mai rapida a pasaportului simplu electronic.

Daca ai depus actele necesare pentru eliberare pasaport vom analiza in paragrafele de mai jos, timpul estimat pentru eliberare pasaport simplu electronic, fiind pasaportul cel mai popular in randul populatiei.

In cat timp se elibereaza pasaportul?

 • Maxim 10 – 15 zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în ţară.
 • 45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene.
 • Aproximativ 60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din state terţe în raport cu Uniunea Europeană.
 • În situaţia în care solicitantul depune cererea privind eliberarea paşaportului simplu electronic în străinătate, dar optează pentru ridicarea acestuia de la unul dintre serviciile publice comunitare de paşapoarte, termenul de eliberare este de 15 zile lucrătoare.
 • În situaţia în care solicitantul depune cererea privind eliberarea paşaportului simplu electronic în ţară, dar optează pentru ridicarea acestuia de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate, termenul de eliberare este, după caz, 45 de zile lucrătoare (pentru ridicarea din state membre ale Uniunii Europene) sau 60 de zile lucrătoare (pentru ridicarea din state terţe în raport cu Uniunea Europeană).

De regula perioada maxima de eliberare pasaport nu este atinsa deci pasaportul poate fi ridicat mult mai devreme.

Taxa pasaport 2024

Neaparat este necesar sa aveti chitanta ce dovedeste plata pasaportului astfel puteti achita taxa pasaport la:

 • casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
 • online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro

De regula cu ajutorul pasaportului poti sa calatoresti fara griji in tari precum Marea Britanie,Turcia sau alte tari din afara uniunii Europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button